Bygdefolket spleiset på nærbutikk
Da butikken ble lagt ned, samlet bygdefolket kapital til en ny, folkeeid butikk.
– Uten butikk er det vanskelig å få folk til å bosette seg her, sier kjøpmann Hilde Indrøy i Dravlausbygda i Volda.
For et par generasjoner siden var det en butikk i mange små bygder. Nå er mange av butikkene borte. Men i Dalsfjorden i Volda har de vist at bygdebutikken kan være liv laget.
Bygdefolket samlet inn penger
Da Løvikbuda ble nedlagt i år 2000, var det krise i Dravlausbygda. Men bygdefolket ville det annerledes. De samlet inn penger til aksjekapital for en ny butikk. Året etter var Joker Løvik i gang.
– Når nærbutikken forsvinner, oppstår det ganske fort et savn. Ofte blir det da etablert såkalte folkebutikker, slik at bygda eier butikken. Engasjementet rundt butikken fører gjerne til at de bruker butikken i langt større grad enn før nedleggelsen, forteller rådgiver Per Kjetil Jørgensen i Merkur-programmet.
Kan få statlig hjelp
Merkur er et statlig program for utvikling av distriktsbutikker. Små butikker som er viktige for sine lokalsamfunn, kan få statlig hjelp til opplæring og modernisering. Bygdelag som har mistet butikken, kan få hjelp til reetablering.
13 år etter etableringen kan Dravlausbygda glede seg over å ha en moderne og livskraftig butikk. Med både skole og butikk har bygda gode forutsetninger for videre vekt.
Joker Løvik from Merkur-programmet on Vimeo.