Hele Norges medisinmann, for ikke ĂĄ si vismann, eller Den store høvding som ber oss bry oss om flokken vĂĄr – Per Fugelli – kommer til Ă…lesund.

Annonse
Gardane langs Storfjorden

Sosialmedisineren, samfunnsrefseren, kreftpasienten, forfatteren og talsmann for det gode liv blir bokbadet av sin egen sønn, Aksel Fugelli, 12. mai på Arbeideren.

Samtalen tar utgangspunkt i biografien Aksel Fugelli skrev om sin far: PER – Glimt av min far (2014). Regnskapet skal gjøres opp etter et langt liv med sterke meninger. Har liv og lære hengt sammen?

Innbitt motstander mot overformynderi

Per Fugellis sterke meninger burde være velkjente for de fleste, og han er ikke redd for å ta bladet fra munnen. Ser man på bøkene han har skrevet er det flere punkter som går igjen.

Han er en innbitt motstander av overformynderiet og snusfornuften man finner i deler av helse-Norge, i stedet er han en forkjemper for det man kan kalle «common sense». For Per Fugelli er helse mer enn sunnhet, og til og med det omvendte. Helse kan være det motsatte av sunnhet i mange situasjoner, mener Per Fugelli.

Men hva tenker sønnen Aksel om alt dette? Er han enig? Klarer sønnen å la være å gjøre opprør mot sin egen far?

Uten å vike unna vanskelige spørsmål går de gjennom farens liv en siste gang. Noen ganger snakker de forbi hverandre. Noen ganger bryter samtalen sammen. Og hele tiden kommer de langsomt nærmere hverandre. Blottet for sentimentalitet, lik en lege som eksaminerer en pasient, streker sønnen opp bildet av sin egen far, som etterhvert fremstår naknere, mer sårbar, men også virkeligere enn før.

«PER – Glimt av min far» er et møte mellom to mennesker som har et helt liv ĂĄ dele og oppsummere like før det slutter. Boken er en virkeliggjøring av Per Fugellis oppfordring: «Ikke vær et ett-tall pĂĄ jorda. Bry deg om flokken din.»

Før bokbadet holder ogsĂĄ Per Fugelli foredraget: «Livet, skal vi danse?»

Det blir boksalg og signering etter arrangementet.

Annonse
Indre Bane ny februar 2022