– Jeg ser ut som en «tough guy», men er det ikke, bedyrer Locarno-aktuelle Jan Erik Madsen (38).

Annonse
Se TV direkte

Sist vi så ham på TV, var det som cockneybølle på krigsstien i «Lilyhammer». Fredag forsvarer ålesunderen Jan Erik Madsen Norges ære under Locarno-festivalen med den tyske filmen «Die Einsamkeit des Killers vor dem Schuss» – som leiemorder.

Ingen av delene er tilfeldig, erkjenner han når NTB møter ham i hjembyen London.

– Jeg vet hvordan jeg ser ut, og er bevisst på hva jeg «selger», sier Madsen, som har hatt Storbritannia som base siden han ble uteksaminert fra teaterskolen ArtsEd i 1997.

– Hvis jeg skulle gjort reklame, måtte budskapet vært: «Kjøp denne melka, eller så slår jeg deg rett ned!» For ja, inntil du blir kjent med meg, framstår jeg nok som en fyr du ikke har lyst til å støte på i en mørk bakgate.

Godt selskap

Bak hooligan-looken skjuler det seg imidlertid en mangefasettert skuespiller. Den opprinnelige ålesunderen Madsen begynte sin internasjonale karriere på musikalscenen i West End.

– Jeg ser ut som en «tough guy», men er det egentlig ikke, bedyrer han over ettermiddagsteen.

– Og jeg liker jo også å spille de helt normale, selv om de onde så klart representerer de mest interessante rollefigurene.

«Die Einsamkeit» er regissert av Florian Mischa Böder, med scener fra Tyskland, Belgia og Nederland, og konkurrerer mot storfolk som Lasse Hallström og Steven Spielberg i Sveits. Ifølge Madsen er det vanskelig å sette en enkel sjangerbetegnelse på den.

– Leiemorderne det handler om, er hyret inn og utdannet av EU til å ta seg av internsaker. Konkurransemennesker som de er, liker de å skryte på seg flere oppdrag enn de strengt tatt har. Det blir mye svart komedie, samtidig som det finnes en seriøs historie i bunn hvor det går an å trekke paralleller til både Snowden og Julian Assange.

USA neste

Med all sin europeiske erfaring sikter Madsen nå høyt i USA. Nylig medvirket han i en amerikansk innspilling i New York og Boston, forteller han, hvilket ga mersmak i en showbizverden som blir stadig mindre.

– Amerika er fortsatt mulighetenes land og veldig åpent. Særlig TV befinner seg i en gullalder der castingselskapene søker over hele kloden etter de riktige skuespillerne. De bryr seg ikke om hvorvidt du stammer fra England, Australia, Norge eller Los Angeles, bare du er rett person for rollen.

Faktum er at det blitt nærmest fordelaktig å være nordmann, mener Madsen.

– Hollywood leter alltid etter det «nye» og «hotte». På grunn av «Nordic Noir»-bølgen med «Broen», Stieg Larsson, Jo Nesbø og Wallander er det blitt en mye sterkere etterspørsel etter skandinaver, så lenge de har språket inne og leverer varene.

«Hercules»-fan

– Interessen blir neppe mindre av at Ingrid Bolsø Berdal og Aksel Hennie svinger sverdet i «Hercules»?

– Nei, og de gjør en helt glitrende jobb! utbryter Madsen kollegialt, etter å ha delt kinolerretet med dem i henholdsvis «Wide Blue Yonder» (2010) og «Age of Heroes» (2011).

– Jeg løp til kinoen her borte som en ekte fanboy første helga den gikk. De er helt rå, hele gjengen – og beviser hva som er mulig å få til. Enda mer imponerende blir det når deres svenske motspiller Rebecca Ferguson allerede er klar for neste «Mission: Impossible» med Tom Cruise.

Den 67. utgaven av Festival del film Locarno avsluttes 16. august. (©NTB)

Annonse
Indre Bane ny februar 2022