Orange eller oransje? Det er delte meninger om skrivemåten, men at den er årets farge 2015 er det bred enighet om.

Annonse
Se TV direkte

Den energirike vitamindosen av en farge har ifølge ekspertene et stort potensial både internasjonalt og her i lille Norge.

Det er lenge siden oransje var en stor interiørfarge, og ekspertene mener at den har et stort potensial. De fargeløse interiørene skal nå få en skikkelig vitamindose. Det handler ikke bare om én nyanse, men alle variantene mellom rosa og rødt. Kulørsterke eller dempet er like aktuelle.

– Vi trenger denne energibomben nå. Vitamin C er vel det mest oransje vi har, sier kreativ leder i Fargerike, Tale Henningsen, som kommentar til hvorfor fargen kommer tilbake nå. Hun mener dette er en farge som lever godt med sin samtid og beskriver den som frisk og djerv, samtidig som den er både sofistikert og kul.

Omtanke og medmenneskelighet

Hos Nordsjö peker de på sammenhengen mellom behovet for varmere farger og den hektiske og urolige tiden vi lever i. Hvert år gir de ut boken Colour Futures med globale nøkkeltrender, satt sammen av internasjonale ekspertpanel innen maling og design og i utgaven for 2015 står nettopp de varme fargene sentralt.

– Vi lever i en tid som krever omtanke for både mennesker og miljø. Bærekraft er i dag mer et krav enn en preferanse, og vi etterstreber ekthet og engasjement. Nøkkeltrendene for 2015 handler om å finne det vidunderlige i det normale; magien i hverdagen. Og de varme fargene er med å gi oss nettopp det. Vi er klar for Copper Orange som utstråler positivitet, vitalitet og glede, sier Per Nimér, designsjef ved Nordsjö.

Passer til alt

Tale Henningsen er klar på at dette er en meget anvendelig farge og at den passer godt til alt.

– Den passer til klær, møbler og malte vegger. Den er god til colour blocking og fantastisk i mønster. Vi har også brukt den med oransje teppe i en styling nå til Årets Farge, det ble helt fantastisk, sier hun.

Per Nimér omtaler også oransje som en svært anvendelig farge og beskriver Copper Orange som en harmonisk nyanse som passer godt med andre farger og i ulike interiører. I boken sin har de et utall spennende kombinasjoner.

– Kombiner gjerne de feminine fargene pudderrosa, kremhvit og plomme med maskuline toner av skifergrå, blågrønt og kaki. Da blir det en spennende palett, sier Nimér.

Han presiserer at det er dynamikken i selve paletten som er det essensielle, og ikke nødvendigvis fargene i seg selv. Dette gir rom for egne tolkninger og gir stort spillerom for kreativitet.

Fornøyd med årets farge

Det var mange fans av oransje som satt ringside under Fargerikes presentasjon av årets farge og Fargemagasinet huket tak i et par for å få noen kommentarer.

Torhild Rustenberg, konseptjef hos tapetleverandøren Storeys, hilser fargen velkommen som en god motvekt til de kjølige tonene vi har sett en stund.

– Dette er den perfekte aksentfarge i den nøytrale fargebruken vi har hatt en lang periode. En dæsj oransje løfter ethvert interiør – uavhengig av hvilke andre farger som er i interiøret (nesten uten unntak), og den er lett og lykkes med. Det som også er veldig spennende, er at de nøytrale nyansene – de pudderaktige og støvete – som har vært borte fra fargetrendene siden tidlig 80-tall, nå er tilbake. Ved å bruke disse i en 2015 setting får fargen en «ny vår».

Birgit Torkildsby, produktansvarlig hos tapetleverandøren Borge, mener vi har hatt tid til å venne oss til fargen gjennom moten gjennom et par år, så nå er vi klare for å innrede med oransje.

Fargen er varm, og det trenger vi mer av her i nord hvor vi store deler av året har det kaldt og goldt utenfor stuevinduene! hutret hun.

– Fargesett gjerne hele vegger og flere vegger med oransje, oppfordrer hun, men justerer litt: – Kanskje greit å velge roligere toner av fargen på store veggflater.

Tekst: Bjørg Owren ifi.no

Annonse
Indre Bane ny februar 2022