Den brennhete sommervarmen har ført til små avlinger, rask modning og rekordtidlig slutt på jordbæra fra Valldal.

Annonse
Olav 1070×150

– Nå er det slutt på konsumentbæra fra Valldal, resten av jordbæra blir industribær forteller Harald E. Valle som er daglig leder i Valldal Grønt.

Sesongen staret normalt rundt 1. juli, men i år ga den fine forsommeren bær før St.Hans.

– Vi har er nesten oppe på et normalår etter katastrofevinteren i fjor, det vi plantet i fjor sommer har gitt oss mer bær enn vi forventet, men nå er det tomt,

I år forventer jordbærprodusentene i Valldal en produksjon på omlag 300 tonn, det er 200 tonn mer enn året før. Hver fjerde bær spises av meg og deg, resten går blant annet til syltetøy, youghurt og is.

– Vi har plantet ytterligere 100 mål i år og håper på å nå 500 tonn neste år. Produsentene har investert mye i å dekke til plantene for barfrost, og vi håper å unngå en liknende katastrofe som tok flere hundre tusen planter vinteren for to år siden.

Nå er bringebærsesong i full gang, og snart kommert plommene fra Valldal, sier Valle.

Det aller meste av jordbær som blir produsert i Valldal er av typen «Polka»

Dette er Polka:

Polka kommer fra Holland. Plantene er store og med mange kroner.Plantene er relativt store og bærene er middels store, litt faste og syrlige og gode som spisebær.

Modningstid er middels tidlig, 1-2 dager etter Korona. Søt og god smak, pent utseende, mørk bærfarge også innvendig, middels fast og rimelig god holdbarhet. Lett å hamse. Egner seg til selvplukk og konserves og er god til konsum. Sorten er relativt sterk mot mjøldogg og gråskimmel i tillegg til at den er meget vinterherdig.

Annonse
Indre Bane 1070×240