Et merkelig lysfenomen prydet Ålesund-himmelen forrige helg.
yr.no-lesere Karen Håkansson og Knut Synnes har oppdaget noen flotte lysfenomen på himmelen.
– Sola var på vei bak Sulafjellet – omtrent rett bak meg liksom – mens strålene virket som de kom fra motsatt side. Eller som om strålene speilet seg feil vei. Hva handler dette om, spør Håkansson i en epost.
– Hva slags fenomen er dette? Jeg har aldri sett noe lignende, skriver Synnes.
Meteorologen svarer
– Dette var flotte bilder, og jeg er enig i at det ser litt rart ut med strålene som gir inntrykk at at solen står foran deg lavt i horisonten, og ikke bak deg.Men når vi ser på skyene på bildene ser vi jo at de er belyst på den siden som vender mot oss. Altså har vi solen i ryggen, skriver yr.no
Hull i skyene
– Forklaringen er at skydekket nær horisonten bak deg der solen står har flere huller eller åpninger som solstrålene slipper igjennom. Hver av disse åpningene fører til en stråle av lys over himmelen. Strålen blir synlig fordi det er litt dis i atmosfæren, slik at litt av sollyset der lysstrålene går blir spredt tilbake til deg. Hvis luften hadde vært helt ren med ubegrenset synsvidde ville ikke solstrålene vært synlige.
Ser ut som strålene samler seg
I virkeligheten er disse strålene helt parallelle. Hvis vi tenker oss at det er to huller i skydekket bak oss i horisonten som ligger 500 meter fra hverandre vil de gi opphav til to lysstråler over himmelen med konstant avstand på 500 meter. Strålene er parallelle fordi solen ligger tilnærmet uendelig langt borte. På grunn av perspektivet ser det imidlertid ut som om strålene samler seg mot et punkt langt borte i horisonten. De er fremdeles 500 meter fra hverandre langt der borte, men på grunn av avstanden ser det ut som de samler seg i ett punkt.
Om solen var foran deg…
Dersom solen faktisk hadde stått i horisonten foran deg, og ikke bak deg, ville du i grunnen kunne fått omtrent det samme bildet.
Flere huller i skydekket langt borte foran solen ville gitt opphav til parallelle lysstråler fra solen gjennom hullene og mot deg. Og jo nærmere deg dess større avstand ville det sett ut som de hadde fra hverandre. Også da ville solstrålene danne en flott vifteform på himmelen!