Byhunden Einar ble fjellfrelst og slår et slag for andre byhunder, sier Ålesunderen Stian Grytten.

Annonse
Gardane langs Storfjorden

Den Norske Turistforening hadde 257 750 medlemmer i 2014 og hele 16 prosent av dem ble medlemmer for første gang. Stadig flere vil ut i naturen, men mange synes det er for vanskelig å komme seg til fjells selv om de har lyst. Derfor har DNT fått hjelp av Einar the Frenchie til å lage en tipsliste for dem som har lyst å prøve fjellet for første gang.

– Påsken er fantastisk flott på fjellet og ikke alle vet at våre hytter er åpne for alle. Byhunden Einar hadde aldri opplevd hyttepåsken og vi utfordret han til å gi enkle tips. For hvordan gjør man det egentlig når man skal på fjelltur for første gang? Selv om undersøkelser viser at 47 prosent av nordmenn reiser på hytteferie i påsken, vil vi gjerne ha med de siste 53 prosentene også, sier Nils Øveraas, generalsekretær i Den Norske Turistforening.

Einar har de siste dagene vært gjest på den betjente hytta Fondsbu i Jotunheimen. Her har han for første gang deltatt i den klassiske, norske hyttepåsken på fjellet.

– Einar bor midt i Oslo sentrum og er vokst opp i asfaltjungelen, så vi var ganske spent på hvordan han ville reagere på kalde høyfjellet. Vi så tydelig at han nøt friheten i det vakre landskapet. Og det gjorde pappaene også, sier Ålesunderen Stian Grytten, eier av den franske bulldogen.

Skal bli lettere
Foreldrene til Einar forklarer at ingen av familiene har vært interessert i friluftsliv og det har virket vanskelig å organisere, så de synes det har vært enklere å la det være. Men de siste dagene har de alle tre fått et nytt syn på påskefjellet.

– Dette er første fjellturen til Einar. Fjellpåsken har innfridd alle forventninger og vi er overrasket over den inkluderende og åpne stemningen. Det er ganske unorsk at alle prater med alle slik som her på Fondsbu, sier Grytten.

Generalsekretæren lover å gjøre det lettere for ferskinger som Einar og pappaene hans.

– Vi tror at flere vil ha glede av å dra på fjellet, men at det for noen er vanskelig å ta det første skrittet. Derfor er det flott at Einar the Frenchie tok utfordringen om å ta en fjellpåske og jeg tror det kommer til å inspirer mange andre til å gjøre det samme. Vi vil bli flinkere til å inkludere alle, sier Nils Øveraas, generalsekretær i DNT. Se alle bildene her.

EINARS TIPS TIL HVORDAN MAN DRAR PÅ FJELLTUR:
1. Å komme seg fjells i påsken er mye enklere enn hva man tror.
2. Pakk smarte klær, for allslags vær.
3. Finn deg en DNT-hytte og bli der. Ditt andre hjem finnes på fjellet.
4. Beskytt deg mot den sterke påskesola. Bruk solkrem, ingen vil ha rynker på nesen.
5. Alle kan ikke kart og kompass. La oss finne veien sammen.
6. Det er lov å være lat på fjellet. Si ja til haik.
7. Pauser er livet. Ta mange!
8. Første gang på topptur gir deg #denfølelsen. Klarer jeg, klarer du!
9. Alle er venner på fjellet. Men må vi alltid snakke om været?
10. For en fjellpåske, jeg er fjellfrelst. Sees neste år!

Annonse
Indre Bane ny februar 2022