Annonse
Gardane langs Storfjorden

– Jeg har i en del år tenkt på at vi bør ha en type virksomhet/bedrift som gir arbeidstrening til flyktninger. Jeg er veldig glad for at vi får denne muligheten til å drive kantinen på Ålesund rådhus i egen regi, forteller Vigdis Thoresen som er virksomhetsleder hos VH Flyktning.

Målet for prosjektet

– Vi skal på den ene siden levere de tjenestene som ei kantine skal levere hver dag for kommunens ansatte, videre skal vi levere mat til møter, til ulike kurs, politiske møter og lignende.

Videre skal vi også tilby arbeidstrening for flyktninger og innvandrere, med mål om at de kommer over i varig arbeid i samfunnet. Flere av dem vi bosetter har aldri vært ute i ordinært lønnet arbeid tidligere, og en arbeidstrening hos oss kan gi trygge gode rammer rundt alt som er nytt, sier Vigdis.

Flyktninger med med lidenskap for mat

– Jeg møter ofte flyktninger som er glad i å lage mat og som er veldig flinke til det. Det er mange som har lyst å jobbe med mat, men de behøver en plass å starte. Her vil de få en mulighet til å oppleve en bit av det norske arbeidslivet og bli trent på hvordan det kan være, forteller Vigdis.

Vigdis forklarer at en av de viktigste faktorene for å komme ut i arbeidslivet er å klare å kommunisere på norsk.

– De som får tilbud om arbeidstrening hos oss vil kanskje finne ut hva en bør jobbe videre med før en kan gå ut i arbeidslivet.

Målet er at vi skal være en fleksibel arbeidsplass over en kortere periode som er tilpasset hver enkelt, sier hun.

Virksomhet Flyktning har så langt lyst ut tre faste stillinger, en som kantineansvarlig i 100% stilling og to kantinemedarbeidere i 50% stillinger. I tillegg skal flyktninger og andre for eksempel fra “Jobbsjansen”, et annet prosjekt i regi av VH Flyktning, få arbeidserfaring.

Kantina stenger i august for oppussing

Når Flyktning tar over driften siste uken i juli skal det først og fremst foregå oppussing i noen uker. Det er planlagt åpning i slutten av august.

– Frem mot jul vil fokuset være å få på plass en god kantinedrift for kommunens ansatte. Etter det vil vi komme i gang med arbeidstrening. Både kjøkken og kantineområdet skal få seg en oppgradering.

Tilbudet vil utvikle seg utover høsten og det kommende året. Men det er klart at vi fortsetter med både egg og bacon og salatbar. I tillegg vil vi ha hjemmelagde supper og annet sunt og godt. Vi håper dette skal føre til at enda flere vil benytte seg av kantina i høst.

– Veien blir til mens vi går, forteller Vigdis, men det er utrolig spennende og vi gleder oss veldig, avslutter hun.

Annonse
Indre Bane ny februar 2022