Store deler av landet kan bli rammet av et voldsomt uvær på lørdag. – Vi velger å gå tidlig ut og advare, sier meteorologen.

Annonse
Se TV direkte

Meteorologene går nå ut med et såkalt Fase-A varsel, som betyr at de øker overvåkningen av været til helgen. Kanskje blir det farlig og ekstremt.

– Værmodellene er usedvanlig enige. Derfor går vi ut og advarer så tidlig, sier statsmeteorolog Marit Helene Jensen.

Halve Norge er utsatt

Ifølge prognosene kan et stort og kraftig lavtrykk gi vestlig og nordvestlig storm i Troms, Nordland, Trøndelag og Møre og Romsdal. Også fjellet i Sør-Norge kan få storm.

Vindretningen fra vest/nordvest kan gi stor skade utsatte plasser, forteller meteorologen.

– Folk må være obs på at helgen ikke blir fin. De må ikke legge ut på lange fjellturer og de bør sikre løse gjenstander, er rådet fra meteorologen.

– Det blir snøfokk og kaldt og ikke noe hyggelig å være utendørs.

Lærer av «Nina»

Det er noen dager igjen før uværet setter inn og prognosene er ennå usikre med tanke på hvor lavtrykket treffer.

Akkurat nå ser det ut til at Nordland kan bli hardest rammet, men det er lite som skal til før værsystemet velger en annen bane.

– Da vi varslet ekstremværet Nina var det områder som falt inn og ut av varselet. Vest-Agder fikk kanskje den største overraskelsen da de kom inn i ekstremvarselet igjen rett før det smalt, sier Jensen.

Denne gang går meteorologene derfor bredt ut. I neste omgang kan de eventuelt «friskmelde» de områdene som slipper unna.

– Det er bedre at været blir bedre enn ventet enn at det blir verre enn ventet. Ikke minst med tanke på beredskapen.

Guttenavn på O

Norske ekstremvær navngis etter en hemmelig alfabetisk liste. Uværene får annenhver gang jentenavn og guttenavn. Det forrige ekstremværet var «Nina».

– Kanskje kommer det et guttenavn på O til helgen. Med tanke på dem som bor utsatt til får vi håpe det ikke gjør det, avsluttet meteorologen.

Annonse
Indre Bane ny februar 2022