Det mener Romsdals Budstikke etter en artikkel om norsk arkitektur i avisa Dag og Tid.

Annonse
Gardane langs Storfjorden

Under tittelen «Molde: Kystby som gløymde sjøsida», skriver journalist og arkitekturskribent Ronny Spaans dette:

«Molde er med den gjennomtenkte bykjernen sin Noregs vakraste atterreisingsby»

Begge byene für terningkast fire fra journalisten som har besøkt et 40-talls norske byer.

– Ålesund er en av de vakreste byene i landet, om ikke den vakreste, sier Spaans. Arkitekturen i byen er fenomenal og det er synd at Ålesund ikke har verdensarvstatus slik som Røros.

Molde har tatt vare pĂĽ byen sin

– Molde er en av de mest helhetlige og harmoniske byene i Norge. Etter at byen mĂĽtte gjenreises etter krigen fikk Molde muligheten til ĂĽ skape en gjennomtenkt og strukturert by. Molde tatt vare pĂĽ strukturen til byplanlegger Sverre Pedersen, og respektert den. Det har gitt Molde har et sjeldent vakkert og enhetlig bysentrum. Det enkle, sĂŚregne uttrykket er stort sett urørt. Det er ikke selvsagt for en norsk by i dag.

Selv om Spaans ser det vakre i det enhetlige og enkle, trekker moldenserne fram noe annet enn bysentrum. Ingen av de ha snakker med løfter fram selve byen, det er omgivelsene som blir lovpriset, blant annet de 222 toppen i panoramet.

– Det er det vanlige svaret fra nordmenn. Vi trekker ikke fram urbane miljø, men natur, nĂĽr spørsmĂĽlet om vakre byer kommer pĂĽ tapetet.

Ålesund – den vakreste i landet

– Ikke i noen annen norsk by er kontrastene større enn i Ålesund. Det er den vakreste byen i landet, men ogsĂĽ den tristeste byen ĂĽ komme til. Om det fantes en norsk byarkitektur med potensial til ĂĽ fĂĽ terningkast 6, var det jugendbyen, men jeg ble skuffet da jeg kom dit. PĂĽ den ene siden har du Moa som har tømt sentrum for aktivitet, pĂĽ den andre siden har arkitekter, utbyggere og kommunefolk gjort stygge grep.

Det har gjort slik at helheten vi finner i Molde, er borte. Da tenker jeg først og fremst på rådhuset. Ålesund er flottest i landet om en ser på enkeltbygg, praktfulle nydelige bygg med fantastiske ornament. Men det faktum at att av fire Jugendbygg har gått tapt siden krigen, og at det modernistiske, høyreiste rådhuset plasserer resten av byen i skyggen, gjør at byen har mistet kvalitet som Molde, med sitt dårligere utgangspunkt, har bevart.

I serien om norsk arkitektur tar Spaans for seg helheten i hver enkelt by, byplanlegging i nĂĽtid og i fortid.

– NĂĽr det gjelder helhet, byplanlegging og menneskelig aktivitet har Ålesund kommet bakpĂĽ. Ålesund er et av de tristeste eksemplene pĂĽ en by der utviklingen har gĂĽtt i feil retning.

HĂĽper pĂĽ et mer aktivt sentrum

Spaans er kjent med utbyggingsplanene i Ålesund sentrum og håper nå på en endring i byen.

– Jeg besøkte Ålesund i 2011. NĂĽ skal byreportasjene mine oppdateres og samles i bokform. Derfor vil jeg besøke Ålesund pĂĽ nytt og se resultatet av byggevirksomheten langs sjøsiden. Men jeg frykter det verste. Bypatrioter forteller meg at Skansekaia har blitt en brutal vegg mellom jugenbyen og havet.

Den beste formen for bevaring er gjennom bruk. Den viktigste aktiviteten i et bysentrum den menneskelige. En skulle etablert urbane institusjoner som eksempelvis høyskole i bykjernen.

Spaans er litteraturviter om mener alle kan uttrykkes seg om arkitektur.

– Fasadene i en by er folkets eiendom, ikke arkitektenes. Arkitekter kommer og gĂĽr mens de som bor der skal leve mellom fasadene, avslutter forfatteren.

Annonse
Indre Bane ny februar 2022