Kork er igjen blitt trend. Materialet appellerer til mange sanser: det har et unikt utseende, gir enestående lyddemping, demper støt og føles varmt å gå barføtt på.

Annonse
Se TV direkte

At kork er et helnaturlig og fornybart materiale, gjør det heller ikke mindre attraktivt.

Stadig flere oppdager korkens unike egenskaper, og nye korkprodukter lanseres løpende. I IKEAS nye katalog vies stor plass til serien SINNERLIG, som er designet av Ilse Crawford. Serien består av 30 produkter som skal appellere til sansene ved å være behagelige å se på, ta på og å bruke. Kork er et av de fremtredende materialene i serien, og brukes i både bord, benker og krakker.

Allerede på 70-tallet hadde korkgulvene en storhetstid, og det ble limt korkfliser til gulv overalt i det ganske land. Mange av disse gulvene ligger der fortsatt, og har klart tidens tann godt.

Estetisk og komfortabelt

Grunnen er at et korkgulv er mykt og komfortabelt å gå på, varmt å sette bare bein på, det demper lyd og støter, og gir en ekstra god akustikk i rommet, samtidig som det er naturlig og har et unikt utseende.

– Faktum er at mange av dem som la kork den gang, velger kork igjen når gulvet skal byttes ut, forteller Bjørg Owren, kreativ leder i Informasjonskontoret for farge og interiør – ifi.no.

I dag ser kork igjen ut til igjen få et kraftig oppsving som gulv- og veggmateriale og på møbler. Av kork lages moderne varianter med de gamle gode egenskapene, og det originale og vakre utseendet.

Naturlig og bærekraftig

Korken rir også på den globale bølgen av forbrukernes økte miljøbevissthet. For hva er mer holdbart og naturlig enn en råvare fra en tre som lever i flere hundre år? Noe som vokser frem igjen kort tid etter at den er høstet, og som faktisk blir bedre og bedre jo flere ganger den høstes. Og der dyrkingen ikke gjør skade, men i stedet gir liv til flere utrydningstruede dyr og motvirker klimaendringer. Slik er det med kork.

Materialets egenskaper gjør det godt egnet for bruk i gulv, på vegger og i møbler. Kork er naturens egen støtdemper. Hver kvadratcentimeter kork er bygd opp av 40 millioner små luftfylte celler i bikubestruktur. Barken består av 60 prosent luft, og det er en av forklaringene til at materialet veier så lite. Bikubestrukturen gjør at kork er fleksibelt og kan dempe støt, for så å gjenoppta sin opprinnelige form. Det gjør også materialet varmeisolerende, slik at et korkgulv alltid føles varmt å gå barføtt på – også en kald vintermorgen i et hus uten varmekabler.

Originalt fra naturen

Korkens gode egenskaper benyttes gjerne i de støtdempende sjiktene i ulike typer laminatgulv, mens overflaten består av et slitesterkt vinylbelegg eller en dekorfilm under et beskyttende, ripefast slitesjikt. Men stadig flere setter også pris på de estetiske kvalitetene og moderne varianter av korkgulv – med korkoverflate – vokser i popularitet.

– Det er ikke noe mer originalt enn naturen selv. Dens fasinerende overflater appellerer til våre sanser og skaper en god atmosfære, sier Robert Wengaard i RBI Interiør AS, som distribuerer Wicanders korkgulv.

Montert på veggen blir korkfliser ikke bare et vakkert blikkfang, men også en effektiv lyddemper som gir rommet god akustikk. Veggkorken er et alternativ til konvensjonelle overflater som maling eller tapet, og finnes i en lang rekke mønstre og innfarginger. Originalt og individuelt er ledeordene.

Tekst: Chera Westman/ifi.no

Annonse
Indre Bane 1070×240