Uansett alder trenger man riktig refleks i trafikken. Torsdag 16. oktober markeres den årlige refleksdagen over hele landet og NAF ønsker voksne som har fått inn gode reflekser fra de var barn.

Annonse
Leserinnlegg/ytringer

Derfor starter vi allerede i barnehagene.

Trafikksikkerhet er noe av det viktigste NAF jobber med, og gode tilbud til barn er avgjørende for å skape bevisste trafikanter. Derfor har NAF utviklet NAFFENs trafikkboks, et pedagogisk og fengende opplegg for storbarnsavdelingene i barnehager.

– Trafikkulykker er den største frykten for foreldre. Vi ønsker å bidra til å senke denne frykten ved holdningsskapende arbeid og opplæring. Et av temaene i NAFFENs trafikkboks er bruk av refleks, forteller Dag Halkjelsvik i NAF avd. Ålesund og omegn.

Refleks på høyre side

Målet for NAF er å få flere til å bruke refleks. Utviklingen de siste årene har vært positiv, men likevel er det bare én av fire som bruker refleks.

– Det gjelder å få inn refleksbruk som en naturlig del når man skal ut å gå i mørket. Fest refleksen på din høyre side, da vil den henge ut mot veien. Refleks er vel så viktig i byene der det er gatebelysning som langs mørke landeveier, sier Halkjelsvik.

Ofte tror gående at bilisten ser dem, fordi de selv ser bilen, men slik er det ikke. Det er viktig å huske på at barn ikke oppfatter og vurderer farer på samme måte som voksne.

En bilist som kjører med nærlys i 50-sonen, har bare to sekunder på å avverge en ulykke når sjåføren først oppdager en fotgjenger uten refleks. Med refleks ville sjåføren oppdaget den gående på 150 meters avstand og hatt 10 sekunder til rådighet.

– Barn skal vite at bilene ikke ser gående eller syklende uten refleks når det er mørkt ute. Det er viktig at vi voksne er gode forbilder og bruker refleks vi også. – Dessverre er det voksne som er dårligst på refleksbruk. Så her har vi alle en jobb å gjøre, fortsetter han.

Blir 30 prosent mer synlig

I høst har NAF testet ulike reflekser. Testen viser at refleksvestene gjør det best, og jevnt over gir de 30 prosent bedre synlighet enn refleksbrikker og -bånd. Med vest var NAFs testpersonen synlig på 200 meters avstand, mens samme person uten vest knapt nok var mulig å få øye på før testbilen var fem meter unna.

– Selv mindre refleksbrikker og -bånd øker synligheten betraktelig dersom de er riktig plassert på kroppen. Refleks er livsviktig uansett alder. Ofte husker man på at barna skal ha refleks, men glemmer ofte seg selv, avslutter Halkjelsvik.

Se NAFFENS trafikkboks under

Annonse
Indre Bane ny februar 2022