Fjellet Pila er ikke det høyeste med sine 102 meter over havet, men vil snart få en offisiell åpning av sin egen varde.

Annonse
Se TV direkte

29-årige Bjørn Sætre og onkelen Stein Sætre (54), sistnevnte kjent som en gitarist i særklasse med Beatles som en av spesialitetene, bestemte seg ifjor for å gi Pila sin velfortjente varde. 21. juni er det offisiell åpning skriver Sunnmørposten.

Gir oss når den runder to meter.

Arbeidsfordelingen har vært klar fra dag én. Yngstemann skulle frakte all steinen helt fra fjøra i Tueneset og opp på toppen, mens onkel Stein skulle stå for prosjekteringen, sørge for termos-kaffe på toppen og bidra med muringen.

– Jeg kan ikke få underdrevet nok min rolle i dette prosjektet, og heller ikke få overdrevet nok den jobben Bjørn har gjort.

– Tonn på tonn har han båret opp. Dette er hans verk, ene og alene, smiler Stein Sætre.

Bjørn Sætre har fraktet egenhendig all steinen som har blitt brukt til byggingen og innrømmer at det har vært tungt til tider.

– På det meste har jeg hatt 90kg stein i sekken, det var tungt!

– Nå har vi fått opp rundt 450 stein pluss mye sement, og tror vi har nok. Varden er rundt 170cm høy nå, og vi gir oss når den runder to meter.

«Sunnmøringen ber stein medan han kvilar»

Som ivrig turmann tok Bjørn Sætre den første turen med stein i fjor høst. Offisiell åpning blir det 21. juni og det ryktes at Harald Grytten vil være til stede under åpningen.

Midt i varden har de fått meislet inn en steintavle med påskriften «Sunnmøringen ber stein medan han kvilar».

– Egentlig heter det at Sunnmøringen rullar stein medan han kvilar, men i vårt tilfelle passet det bedre med og «bere» stein.

De to har en plan om ennå en tavle på toppen av varden der det skal stå, «Pilen, 102 m over havet».

SIFs friluftsprosjekt «Sammen i friluft» har tatt over regien for prosjektet, men det er Bjørn og Stein Sætre som har stått for all jobben.

– Det er selvsagt en overdimensjonert varde for et såpass lite «knøt» av et fjell, men såpass fortjener vår kjære Pila, smiler de to.

Annonse
Indre Bane ny februar 2022