Paddene fra Austefjorden er blitt rikskjendiser og bruker egne tuneller når de krysser veien

Førpremiere Volda kino

Annonse
Gardane langs Storfjorden

I dag er er det i Volda duket for premiere, eller rettere sagt førpremiere, på filmen «Kunsten å legge seg paddeflat» .Dette skjer på Volda kino kl. 20.00 og er åpent for alle til kun 50 kr billetten.

Nrk1

Tirsdag 3.mars kommer filmen også på tv i beste sendetid. På selveste rikskanalen, NRK1, rett etter dagsrevyen blir det en times sending med padder og uventet lokalt engasjement i regi av Blåst Film,ved Are Pilskog. Det er «Ut i naturen» som sender filmen.

4 år i grøfta

Planen til Pilskog var i utgangspunktet bare å lage en kort reportasje.Men det ble ikke helt slik! Nå har regissøren i hele fire år lagt langflat i ei veigrøft å filmet og hadde iallefall ikke forutsett at paddene skulle bli rikskjendiser.

25 års kamp

Ved Lisjevatnet i Austefjorden på Sunnmøre bygger veivesenet ny europavei og det rett igjennom leveområdet til Nordens største paddebestand. Oddvar Olsen og Gunnar Wangen tar roller som paddenes advokat, og ender opp med å sette et helt lokalsamfunn på hodet. Kampen for paddene har disse to kjempet i 25 år nå.

7 Paddetuneller

Det er ikke bare bare å kjempe paddenes sak. Folk flest ser nok på de som lite tiltalende og veivesenet hadde ihvertfall ikke planer om å legge seg paddeflat. Men Oddvar og Gunnar nekter å gi seg og får tilslutt med seg veivesnet til å bygge sju tuneller for paddene under europaveien. Dette unike prosjektet kostet over en million kroner.

Men er det realistisk at paddene vil bruke tunellene? Noe skal vise seg å være fullstendig galt..

Paddeskulptur

En lokal banksjef ser etterhvert turistpotensialet i paddene og gir penger til informasjonskilt, en paddeapp og ei 2,5 meter høy paddestatue. Robert Steinnes er kunstneren som har laga padden.

Vil du vite mer må du se filmen!

Annonse
Indre Bane ny februar 2022