Til daglig produserer han «Trinny og Susannah» på TVNorges Fem, mens det meste av ferier og fritid går til produksjon av snegleslim på sneglefarmen i Chile. –Vi bruker snegleslimet til produksjon av hudkrem og såpe, sier en entusiastisk Stian Grytten fra Ålesund.

Annonse
1914 1070×150

Tv-produksjon i Oslo

Mange kjenner Stian fra tiden i Radio Ålesund og TVSunnmøre. Hva skjedde med Stian etter at han flyttet fra Ålesund. – Jo, jeg hadde fått meg en vikarjobb på nyhetene i TVNorge. Men bare et par uker etter jeg hadde flyttet til Oslo og begynt i den nye jobben, kom beskjed om at TVNorge skulle legge ned nyhetene, forteller Stian. Jeg fikk heldigvis et vikariat i kulturavdelingen i NRK. Der ble jeg kjent med utrolig mange flinke mennesker som lærte meg veldig mye gjennom to lærerike år. Skjebnen ville at jeg også der ble et offer for sparekniven.

«Fristet» og «Paradise Hotell»

– Det dukket raskt opp en mulighet til å jobbe med kommersiell tv gjennom en jobb i Nordisk Film. Der var jeg med på produksjonen av en serie som ble slaktet her i landet, «Fristet» som gikk på TV3. Deretter gikk jeg til Mastiff og jobbet en sesong som etterarbeidsdirektør på «Paradise Hotel». Nå har jeg jobbet to sesonger med «Trinny og Susannah», den siste som redaktør. Det var veldig kjekt å ta med seg hele sirkuset til Ålesund. Vi 25 personer som beveger seg gatelangs når vi er ute på opptak, så det kan oppleves som et sirkus, ler han, men det var gøy å gjøre opptak i Ålesund. I år ga «Trinny og Susannah» Fem sin beste tv-dag noen sinne, og det er kjekt og få være med å bidra til det. Nå skal jeg jobbe videre med utvikling av konsept i Mastiff, selv om jeg gjerne skulle hatt mer tid til sneglefarmen og slimproduksjon. Akkurat nå kan jeg kombinere tv-produksjon og slimproduksjon, og det er perfekt.

En eventyrlysten far

– For 8-9 år siden kjøpte pappa, Asgeir Grytten, en nedlagt vingård i Chile. Han har vært en eventyrer hele livet og bodd i Usa, Afrika og nesten aldri i Norge. Han er skipper og en dag da båten la til kai i La Serena, 450 kilometer nord for Santiago. Der kjørte han seg en tur innover i landet og fant en nedlagt vingård, og fant ut at der ville han bo. Han tenkte på en sneglefarm han hadde besøkt da han bodde i Kenya, og gjorde noen undersøkelser rundt snegleproduksjon. Det viste seg at området var perfekt til avling av snegler. Det har et jevnt klima og stabilt og det ligger i en del av Chile med lite forurensning. Det er en fantastisk plass å koble av på, der melkemannen kommer på hest og kjerre og flokker med kyr utgjør rushtrafikken. Der finnes mange avakado-, sitrus- og vinfarmer Selv skal vi i gang med steviaproduksjon også, det er en sukkererstattningsplante som er veldig populær for tiden. Stevia er brukes også nå i kosemetikkproduksjon, så vi vil levere dette også etterhvert til kosmetikkproduksjonen.

Stian og Asgeir Grytten

Stian og Asgeir Grytten driver sneglefarmen i Chile Foto: Privat

Fin av slim

Snegleslim skal være å finne i en rekke eksklusive skjønnhetskremer og produkter siste årene. – Snegleslimet bidrar til å fjerne døde hudceller, helbrede solbrent hud og gi fukt, fortelle Stian ivrig. Det forebygger rynker og reduserer strekkmerker og arr og kan redusere plagene ved psoriasis, hevder Stian. Det produseres kjemisk til kosmetikkbransjen i dag, vi kan levere dette naturlige produktet fra en økologisk farm i Chile Jeg kunne snakket om dette i timevis, sier Stian. Slimet skal beskytte sneglen og reparere rifter og sår. Om sneglen skader huset sitt, repareres dette i rekordfart. Det var en annen sneglefarm i Chile som produserte snegler til det franske kjøkkenet som oppdaget at arbeiderne fikk fantastisk fin hud. Sår og arr grodde veldig raskt. Etter å ha forsket på det en stund ble det klart at snegleslimet inneholder elastin, allantoin, glykolsyre, kollagen og antibiotika som også har god effekt på mennesker. I Japan har det kommet så langt at en skjønnhetssalong tilbyr å la levende snegler krype over ansiktet.

Valle del E

I dette området 50 mil nord for Santiago produserer 2 millioner snegler slim til kosmetikkbransjen. Foto: Privat

To millioner snegler

Nå har familiebedriften 2 millioner snegler på farmen i Valle del Elqui i Chile.- Det er den franske matsneglen Helix Asperesa vi har på farmen, men det er mer penger i slimet enn i selve sneglen, sier Stian. Nå er vi helt i starten og kan ta ut noen liter slim om dagen. Vi melker sneglene hver dag, men hvordan vi gjør det er en bedriftshemmelighet. Vi må passe på å ikke skade sneglen, og samtidig hente ut kvalitetsslimet. Etter hvert som forespørselen stiger, vil vi øke produksjonen. Nå bor sneglene i drivhus og får mat som vi har dyrket økologisk på stedet. Sneglene er skadedyr på sitrusfarmene i distriktet, så om vi trenger flere er det bare å plukke så mye vil vil ha fra disse farmene.

Sneglekuber

Sneglene bor i sneglekuber i store drivhus Foto: Privat

– Markedet tar helt av

– Market for snegleslim i kosmetikkproduksjon har eksplodert, spesielt i Asia og sør-amerika. Nå begynner markedet å ta av også i Europa. Nå har vi også fått drahjelp fra Hollywood-kjendiser som har begynt å bruke dette. Ifølge The Telegraph skal den amerikanske skuespilleren Katie Holmes sverge til en slik krem. Vi har kommet langt og fått mye oppmerksomhet allerede. Produktene vår er tilgjengelige på nett og salget øker fra måned til måned etter at vi startet salget i april.

Ansiktskrem av snegleslim

Ansiktskrem av snegleslim var ett av de første produktene

– Sikter høyt og tenker stort

Foreløpig har vi lansert en ansiktskrem og en såpe basert på snegleslim. Vi har etablert merket «Snail-Care», og selger forskjellige produkter under dette navnet. Like over jul kommer «Snail-Care -Pure» som er et reint snegleslim på sprayflaske. Til våren vil vi lansere sneglekaviar som vi har store forventninger til. Selve produktene blir blandet på et laboratorium i Santiago. Etterhvert vil vi etablere vårt eget laboratorium på farmen. Nå jobber det 8 heltidsansatte med å stelle og melke sneglene. De skal mates og vaskes hver dag. Hele produksjonsprosessen er håndarbeid, fra mating og melking til blanding og pakking av produktene. Vi har akkurat ansatt en selger for å få produktene ut i butikker også. Det hadde jo vært fantastisk å finne en forhandele på Sunnmøre. Vi sikter høyt og tenker stort, og har jobbet med dette i 5 år allerede. Det har vært hardt arbeide og mye å sette seg inn i, både chilenske, norske og Eu-regelverk. Det er deilig å se bestillingene komme inn fra London, Paris og New York, sier Stian.

Annonse
Indre Bane 1070×240