Sunnmøre Museum vil etablere ny folkefest i Ålesund med Middelalderfestival på museumsområdet.

Annonse
Se TV direkte

Det blir både ridderkamper, prinsesser, middelaldermusikk og en rekke aktiviteter når Stiftelsen Sunnmøre Museum inviterer til Middelalderfestival til helgen.

Innleide riddere

– Vi har planlagt dette i 2 år og gleder oss veldig til å komme igang, sier markedsansvarlig Siw Solvang ved Sunnmøre Museum.

Etter modell fra festivalene i Oslo, Hamar og Tønsberg drar stifelsen i gang noe de håper kan bli et årlig arrangement på Borgundkapangen.

– Hele området med prestemarka og dyreklubben blir tatt i bruk. Det kommer innleide riddere på hest og andre for å hjelpe oss med dette arrangementet.

Mye aktiviteter og rekvisitter

Festivalen strekker seg over to dager med mer enn 20 forskjellige aktiviteter som krever mye effekter og hjelpemiddel.

– Vi har veldig mye fra før på museet men har også fått med oss mange eksterne aktører som har med seg sine egne rekvisita og egne opplegg.

Det er veldig bra og moro at vi kan bruke ting vi har liggende på denne måten sier Siw Solvan ved Sunnmøre Museum.

Selv om museet har mye av de nødvendige rekvisittene til festivalen, har de også laget enkelte ting selv.

– Vi har laget vår egen gapestokk og vår egen trebuchet. Det er en slags katapult som vi har testet utover vannet slik at vi ikke knuser noe her på museet, ler Siw.

Ingen digitale overraskelser

Det er et behov for å oppleve å sanse noe som ikke er digitalt, mener gjengen på museet.

– For oss har det vært veldig viktig å appellere til alle sansene våre, fra smak og lyd til det å se og ta og røre på. Vi har en formidlingsplikt, men det kan gjøres på mange forskjellige spennende måter.

Museumsledelsen mente det var en riktig til å lansere festivalen samtidig med grunnlovsjubileet. Fra før har vi vært flike til å vise frem 1800-tallet, nå går vi enda lengre tilbake.

– Det er jo en trend med alle filmene og tv-seriene fra ridder og vikingetiden som gjør at dette er enda mer aktuelt nå.

Her er så mye å oppleve for store og små at ingen trenger å bekymre seg for ikke å finne noe de liker. Vi ønsker også å være tro mot historien så her minnes ikke en lakrislisse eller «bling-blong» i markedsbodene.

Her kan du se hele programmet til Sunnmøre Middelalderfestival.

Annonse
Indre Bane 1070×240