Stadig flere overlever brystkreft, men om lag en av fire kvinner som lever med brystkreft skal også dø av sykdommen. De har brystkreft med spredning til andre organer.

Annonse
Jobbpartner toppbanner

Lets Eat Moa er en av de lokale iniativtakerene for rosa sløyfe aksjonen i Ålesund.

– Vi fikk forespørsel fra vår kaffe leverandør om å støtte aksjonen ved å selge rosa kaffe i år, forteller daglig leder Katrine Bjerkvik. Katrine var ikke i tvil, og oppfordrer alle til å støtte den viktige saka.

16 år på rad

Rosa sløyfe-aksjonen i oktober arrangeres for 16. gang i Norge. Brystkreftforeningen og Kreftforeningen ønsker gjennom årets aksjon å spre kunnskap og informasjon om uhelbredelig brystkreft. Selv om tre av fire brystkreftopererte forblir symptomfrie etter behandling, vil nesten hver fjerde brystkreftopererte oppleve at kreften kommer tilbake i andre organer.

– I år retter vi oppmerksomheten spesielt mot dem som har fått beskjed om at de ikke kan bli friske, sier Anne Barbro Nygård i Brystkreftforeningen Ålesund og Omegn.

Selv om uhelbredelig brystkreft ikke kan kureres, finnes det likevel god behandling. I disse tilfellene dreier det seg om livsforlengende behandling, samt lindre symptomer. Dagens behandling gjør det mulig å leve med uhelbredelig brystkreft i mange år. Likevel trengs mer forskning for ytterligere skreddersydd behandling.

Færre bivirkninger

– Heldigvis går forskningen fremover, noe som fører til at flere lever lenger med uhelbredelig brystkreft. Det finnes i dag langt flere og bedre medisiner enn tidligere å velge mellom, noe som gjør dagens behandling mer målrettet og med færre bivirkninger for den enkelte pasient. Det er viktig å skape god livskvalitet for de som skal leve med kreft resten av sitt liv, sier Anne Barbro Nygård.

Nye tall om brystkreft:
• Én av tolv norske kvinner vil utvikle brystkreft i løpet av livet
• 2.956 kvinner og 28 menn fikk diagnosen brystkreft i 2012
• 612 døde av brystkreft i 2011, hvorav 7 menn
• Det er 39.712 personer i Norge i dag som har eller har hatt brystkreft
(Kilde: Kreftregisteret)

Siden oppstarten har Rosa sløyfe-aksjonen bidratt med mer enn 110 millioner til brystkreftsaken. Gjennom 16 år har aksjonen satt brystkreft på dagsorden for å bedre kvinnehelsen, og har fortsatt som mål å bidra til tidlig oppdagelse og bedre prognose for brystkreft.

Rosa sløyfe er en internasjonal folkebevegelse som markeres over hele verden i oktober hvert år. Norge farges rosa ved hjelp av mange tusen støttespillere. Over 850.000 bærer en rosa sløyfe i oktober i solidaritet med brystkreftrammede. Brystkreftforeningen og Kreftforeningen står sammen om Rosa sløyfe-aksjonen i Norge.

Målet med aksjonen er:
• å vise solidaritet med de som rammes
• å øke kunnskapen om brystkreft
• å samle inn penger til forskning og andre brystkreftrelaterte prosjekter

Annonse
Indre Bane ny februar 2022