Silda har vært tradisjonsmat på kysten i alle år. TV-kokk Nils Henning Nesje tar silda inn i «Mat med Nesje» og får samtidig besøk på kjøkkenet av trubadur og kokkekollega Torstein Haltevik fra Haaheim Gard på Tysnes i Hordaland.
Hele programmet ser du under oppskriftene
Surdeigbrød fra Haaheim Gaard:
600 gr hvetemel
400 gr sammalt hvete
3 dl surdeigskultur
2 ss salt
1 ts karve
Bland inn
Om en ikke har surdeigskultur bruk 5 gr fersk gjær og 3 dl vann
Elt godt, la stå natten over i romtemperatur.
Slå ut og fordel i 4 brødformer
Etterhev og steik på 180 grader i 45 min
Avkjøl og kos dere med nysteikt brød
Hjemmelaget majones fra Haaheim Gaard:
2 eggeplommer
2 ss kaldt vann
1 ss grov sennep
1 ts eddik
Pisk sammen og spe med rapsolje (helles inn under omrøring i tynn stråle)
Om den holder på å dele seg, ha i 1 ss kaldt vann
Smak til med salt, pepper og litt pressa sitron
Bland inn rogn