For mange fortoner utendørs vedlikehold av trefasader seg som et hav av arbeid. Men dette er ikke nødvendigvis sant. Ikke se på huset som en helhet – del heller opp jobben i fire separate vegger. Alt trenger nemlig ikke å males samtidig!

Annonse
1914 1070×150

Å vedlikeholdsmale huset kan oppleves som et tårn av arbeid. Ekspertenes tips gjør dog jobben overkommelig. Hele huset må kanskje ikke males samtidig.

– Hvis du ikke skal bytte farge på huset, bør du tenke på fasaden som fire separate vegger. Å male én vegg er ingen stor jobb, sier Jostein Brekka, fag- og utviklingssjef hos Jordan.

På et nytt hus bør dog alle veggene males innen kort tid etter at panelet ble montert.

Mal og vask

– Fasaden vedlikeholdes etter behov. Solutsatte vegger males hyppigere, mens skyggevegger bør vaskes oftere, sier Per Lund Nielsen, malermester og teknisk sjef hos malingprodusenten Scanox.

Ytterligere et godt råd er å gjøre malejobben til en god opplevelse med sosialt samvær og hygge med en vennegjeng.

– Maling er en dugnadsjobb! Inviter vennene til malelag, sier Brekka.

God dekk og rask påføring

Utvendig malearbeid er minimum en tomannsjobb. Ved å være to eller flere som jobber sammen, blir både arbeidsinnsatsen mindre, og jobben hyggeligere – samtidig som resultatet blir bedre.

– En mann eller dame går foran med rull montert på forlengerskaft. Med utendørsrull sikres jevn og rask påføring av maling på kledningsbordene. Den som går etter, stryker ut malingen med en flat og passe bred pensel. Også den montert på forlengerskaft. Slik sikrer du bedre at malingen får god dekk, sier han.

Ved å etterstryke med pensel, sikres at malingen kommer inn i kriker og kroker og under utstikkende fibre. Samtidig glattes rullemønsteret ut. Riktig påføring av tilstrekkelig mengde maling, er en viktig forutsetning for lang holdbarhet av både farge, glans og motvirker oppsprekking, flassing og avflaking av malingen.

Tekst: Chera Westman/ifi.no

Annonse
Indre Bane 1070×240