Det værharde miljøet vi har på Sunnmøre går også ut over vinduene. Her er tips til hvordan du kan gi vinduskarmen nytt liv.

Annonse
Leserinnlegg/ytringer

Når malingen på vinduene sprekker ved endeveden, er det på høy tid å ta fram malesakene. Egentlig burde du gjort det tidligere, så hadde du sluppet vannskader på treverket.

På skolen lærte vi om kapillarkraften, og mange av oss lurte på hvilken nytte har vi av det. Mulig husene våre hadde hatt det bedre i dag hvis vi hadde fulgt litt bedre med i timen, for det er dessverre mye skader på hus som kan tilskrives dette fenomenet.

Når malingen sprekker i enden av bordene, skyldes det at vann trekkes inn i enden på treverket slik at det utvider seg. Uten behandling fungerer den åpne endeveden nærmest som trekkpapir og vil fortsette å suge inn vann og føre til at vinduet får langt kortere levetid enn nok forventet.

Problemet vil før eller siden oppstå med alle vinduer som blir stående uten tilstrekkelig vedlikehold i lengre tid.

– Heldigvis finnes det råd, og det kan bli bra – så lenge man følger oppskriften, sier Per Lund Nielsen, malermester og teknisk sjef hos Scanox.

Ekspertens oppskrift:

  1. Start med å skrape bort all løs maling. Sørg for å ha skarpe blad til skrapen, det gjør jobben enklere.
  2. Deretter vaskes og skylles vinduene. Ofte løsner det litt mer maling nå.
  3. Husk å åpne vinduet og ta med undersiden. Her syndes det mye.
  4. Når vinduene er tørre, slipes overgangen mellom fast maling og bart tre lett med slipekloss eller slipepapir.
  5. Har du jukset? Det lønner seg ikke, for godt forarbeid er forutsetningen for et resultat som holder lenge.
  6. Bart treverk grunnes med en impregneringsgrunning. Gi gjerne endeveden en ekstra runde.
  7. Flekk-mal over grunningen. Deretter påføres to strøk maling. Med to strøk blir malingsfilmen så tykk at den holder i mange fler år enn ett tynt.
  8. Mal gjerne kittkanten dersom den er misfarget og stygg. Hvis stormkroker og oppheng har blitt stygge kan de også males.

Rustne stifter/skruer flekkgrunnes med en metallgrunning før overmaling. Legg gjerne på to strøk grunning for å få en god film, dette for å hindre at rusten misfarger malingen.

Lov å skryte

– Det finnes dessverre ingen oppskrift på kjapt, kvikt og lettvint i dette tilfelle, men ved å ta jobben trinn for trinn og gjøre det riktig vil vinduene dine få mye lenger levetid og resultatet så bra at det blir lagt merke til. Det er til og med lov å skryte av seg selv og nyte resultatet, sier ekspert Per Lund Nielsen.

Tekst og foto: Bjørg Owren/ifi.no

Annonse
Indre Bane ny februar 2022