Filmskaper Leo Resnes har vokst opp på Slinningen. Gjennom filmen «Tradisjon for ild» gir han oss et innblikk i hvordan det er å være bålbygger.

Annonse
1914 Banner 1070×240

Leo Resnes (35) har siden har var guttunge vært fascinert av Slinningsbålet. I flere år var han en del av bålgjengen som er kjent for å bygge verdens største St.Hansbål.

Fantastiske minner

Gjennom det siste året har han jobbet med å dokumentere hvordan dette livet er.

– Det er en fantastisk følelse å være med på dette. Det gir så mange gode minner en kan ta med seg resten av livet. Jeg ville aldri vært foruten denne tiden, sier han.

Han trekker fram samholdet og det å lære å samarbeide med andre som viktige egenskaper en utvikler som bålbygger. Nå mener han vi står foran et generasjonsskifte som vil avgjøre bålets framtid.

Spill og foreldre er bålets utfordringer

– Det tar mye tid og krefter å bygge et slikt bål. Nå vil det vise seg om Internett, data og spill er mer interessant enn å videreføre denne tradisjonen. Det er mange teknikker som vil gå i glemmeboken om det stopper opp nå, sier Leo.

I tillegg kan bekymrede foreldre sette en stopper for byggingen. – Det var kanskje slik før at unge kunne drive med slikt uten at det ble sett på som farlig. Nå vil jo foreldre beskytte barna sine overalt, og da kan jo det bli vanskelig. Det kreves mange hender for å bygge et slikt bål. Her lærer ungdommene seg på egnhånd å sette grenser og å være forsiktige.

Filmen «Tradisjon for Ild» ble ferdigstilt til dokumentarfestivalene «Dokfilm» i Volda og «Nordic Docs» i Fredrikstad. Mesteparten av opptakene ble gjort i fjor, og viser spektakulære bilder av byggingen.

– Dette er en non-profit jobb, for meg har det viktigste vært å dokumentere hvordan disse ungguttene er med på å skape noe som er større enn seg selv.

Tidligere har Resnes også produsert kortfilmen «Chatter» som er en kortfilm som ble laget på dugnad i Ålesund. Den fikk på kort tid mer enn 100 tusen visninger.

Annonse
Indre Bane 1070×240