Svele er jammen gode greier. Og enkelt er det sannelig også. Så hvorfor ikke prøve på noen sveler i dag, med brunost eller kanskje smørkrem? Nam, nam.
Visste du forresten at sveler er tradisjonsmat, men at mange i dag forbinder svela med ferge-mat, gjerne på Vestlandet og Møre-traktene. Fergeselskapet MRF sine sveler går for å være best i klassen, og derfor gir vi deg det som angivelig skal være den originale MRF-oppskriften:
5 egg 1,5 MRF-kopp sukker (dvs ganske nøyaktig 2 dl) ca 1 l hvetemel 1 l kulturmelk 1 toppet ts natron 1 toppet ts hjortesalt ca. 75g margarin (smeltet) |
Egg og sukker røres, kulturmelk røres inn. Det tørre røres inn litt etter litt. Rør til en jevn røre. Settes litt (en halvtime, om du har tid) til svelling og stekes gyldenbrune. For aller best resultat bør takke brukes til steking, men det går også fint å steke i en moderne stekepanne (Teflon etc.) Serveres med brunost, syltetøy, eller kanskje aller best; en blanding av smør og sukker! På ekte MRF-vis skal svela serveres foldet på midten med «pålegget» inni. |