Slik lager du sunnmørsk fiskesuppe

0

Sommeren nærmer seg og hva er vel bedre enn en klassisk kremet fiskesuppe med ferske, fine blåskjell og og smakfull fisk? På kjøkkenet gir deg tips til denne enkle og smakfulle sunnmørs-suppa!

Fiskesuppe med blåskjell

Annonse

Ingredienser:

  • 0,5 kg friske blåskjell
  • 1 båt finhakket hvitløk (eller mer)
  • 1 ss smør
  • 1,5 dl hvitvin
  • 1 stk. vårløk
  • 2 ss finhakket sjalottløk
  • 1 stk. stjerneanis (hel)
  • 8 dl fiskekraft + blåskjellkraft
  • 3 dl kremfløte
  • 100 g steinbitfilet eller annen hvit fisk
  • 200 g laksefilet eller ørretfilet
  • 1 stk. eggeplomme
  • 600 g reker
  • 1 ss hakket frisk koriander
  • 0,5 stk. finhakket rød chili
  1. Skrubb blåskjellene godt. Kast dem som ikke lukker seg.
  2. Finhakk hvitløk og fres den i litt av smøret i en kjele.
  3. Hell over 1 1/2 dl vann eller hvitvin og kok opp. Ha i blåskjellene og damp dem i ca. 5 minutter eller til de åpner seg. Rens de fleste av blåskjellene, men ta vare på noen til pynt i suppen. Sil fra kraften og bruk den i suppen.
  4. Finhakk sjalottløk og snitt vårløk fint. Ta vare på noe av det grønne på vårløken til pynt.
  5. Smelt resten av smøret i en vid kjele og fres sjalottløk og hvitløk myk og blank.
  6. Hell i fiske- og blåskjellkraft og stjerneanis. La dette koke inn til det halve. Fjern stjerneanisen. Tilsett fløte og kok opp. Smak til med salt og pepper.
  7. Rens fisken og skjær den i passe biter. La bitene trekke i suppen.
  8. Visp eggeplommene sammen med litt av den varme suppen og rør blandingen inn i suppen (suppen må ikke koke etter at eggeplommene er tilsatt, da vil den sprekke).
  9. Fordel reker og blåskjell i varme dype tallerkner. Dryss over finklippet koriander, det grønne av vårløk og chili. Hell den varme suppen over og server.

Fakta blåskjell:

  • Blåskjell er utbredt langs hele norskekysten. De største forekomstene finnes nord til Trondheimsfjorden, i beskyttede områder og i fjordstrøk med påvirkning av brakkvann.
  • I dag spises det mer blåskjell enn laks i Europa. Blåskjelloppdrett er svært bærekraftig matproduksjon. Skjellene gis ikke fôr, men beiter naturlig på alger langt nede i næringskjeden
  • Næringsinnhold. Blåskjell er fettfattig, og inneholder mye protein, jern, selen og vitamin B12.
  • Prøv gjerne damping, og spis dem naturell eller som tilbehør til annen sjømat. De mest vågale av oss spiser dem også som østers, i rå tilstand.
  • Kjøper du skjellene i butikken, trenger du ikke å sjekke med Mattilsynet. Men holdbarheten er begrenset, så spør om når de er høstet. Blåskjell bør ikke ha ligget i mer enn en uke.
  • Det er bare blåskjell som ikke åpner seg etter damping som ikke bør spises. De skjellene hvor kjøttet trekker seg sammen som en ball, har vært levende når de dampes. Dersom kjøttet ligger langs med skjellet innvendig, har de vært døde før damping. Disse kan spises, men det anbefales ikke.
  • Hjemmelaget fiskesuppe er Norges mest populære suppe. Du kan variere fisk og grønnsaksgarnityr og komponere en suppe akkurat slik du vil ha den. Pass på at garnityret ikke kokes så for lenge, men tilsettes siste minuttene før servering.
Annonse