Lørdag 30. agust skal motstandshelten Joachim H. Rønneberg hedres. Nå er programmet for dagen klart
Det er prinsesse Astrid fru Ferner som avduker statuen av Rønneberg på Rådhusplassen i Ålesund. Arrangementet begynner klokka 13.00.
Ungdom fra Heimvernet Ålesund vil stå vakt under arrangementet og fire soldater fra Forsvarets spesialstyrker står æresvakt. Soldatene har med seg Lingekompaniets fane.
Prosjektet
Statuen av Rønneberg er et initiativ fra Ålesund Øst Rotary Klubb og Aalesunds Museum. Sparebanken Møre bidrar med inntil 1 million kroner. Olav Arne Fiskerstrand, administrerende direktør i Sparebanken Møre forklarer hvorfor banken finasierer prosjektet:
– Dette er en heder til Joachim H. Rønneberg og de han samarbeidet med. Det er også en gave til byen og distriktet, til de som dro ut for å kjempe for folk og fedreland. Som Rønneberg selv understreker er fred og frihet ingen selvfølge. Det er umåtelig viktig å formidle denne historien til kommende generasjoner.
Utstilling på Aalesunds Museum
For å markere dagen, åpner Aalesunds Museum lørdag ei severdig spesialutstilling fra 2. verdenskrig med effekter fra blant andre Rønneberg. Her er det bilder, brev, klær og andre gjenstander som viser hvordan motstandskampen foregikk.
Englandsfarten
Ålesund havn får besøk av M/B Heland som inviterer til åpen båt for å vise historien om Englandsfarten. Flykningetrafikken fra norskekysten til allierte havner var større fra Ålesund og distriktet enn fra noen annen enkletsektor på norskekysten. Fiskeskøyta Heland gikk flere turer over Nordsjøen for etterretningsorganisasjonen SOE (Special Operations Executive) og Milorg. Den fraktet også flyktninger fra Norge til allierte havner og ble brukt av operasjonsgruppa Shetlandsgjengen for transport til operasjoner i Norge.
Program for dagen
Kl. 11.00 – 16.00: Englandsfarten: Åpen båt på M/B Heland ved Stornespiren (sør for Rådhuset).
Kl. 11.00 – 16.00: Aalesunds Museums spesialutstilling fra 2. verdenskrig med effekter fra blant andre Joachim H. Rønneberg.
Kl. 12.30: Aalesunds Ungdomsmusikkorps/ Nørvøy Ungdomskorps og Volsdalen barnekor underholder på Rådhusplassen. Vi ber om at publikum er på plass før klokka 13.00
Kl.13.00: Prinsesse Astrid fru Ferner ankommer Rådhusplassen.
Tale ved ordfører Bjørn Tømmerdal
Tale ved statuekomiteens leder Ingebrigt Holst-Dyrnes.
Prinsesse Astrid fru Ferner foretar avdukingen av statuen.
Ca. kl.13.45: Prinsesse Astrid fru Ferner forlater Rådhusplassen og kjøres til Fjellstua til lunsj.
Kl. 16:00: Avreise fra Fjellstua for Prinsesse Astrid fru Ferner. Det offisielle programmet er over.
Statuekomiteen med Ingebrigt Holst-Dyrnes i spissen oppfordrer alle til å flagge denne dagen.
Har du ikke anledning til å være i Ålesund sentrum under avdukingen vil arrangementet streames på Ålesund kommunes nettsider.
Om statuen og kunstneren
Statuen er laget av kunstneren Håkon Anton Fagerås og har en inskripsjon med opplysninger om hva statuen forteller og navnene på dem som deltok i to av de mest kjente aksjonene Rønneberg ledet; Tungtvannsaksjonen på Rjukan og operasjon Fieldfare i Tafjordfjella på Sunnmøre.
Håkon Anton Fagerås (f. 1975 i Bø) er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og Kunstakademiet i Oslo. Fagerås har deltatt på mange utstillinger og er innkjøpt av private og offentlige institusjoner. Han er en av få unge billedhuggere i norsk samtidskunst og hugger selv sine skulpturer.
Om Joachim H. Rønneberg
Joachim Holmboe Rønneberg var norsk motstandsmann under krigen og flyktet til Storbritannia fra Ålesund med en fiskeskøyte. Der ble han med i Norwegian Independent Company No.1, senere kalt Kompani Linge. Han var leder for gruppen Gunnerside som sprengte tungtvannsanlegget på Vermork i Rjukan i 1943. Mot slutten av krigen ledet Rønneberg operasjon Fieldfare. Oppdraget var å forberede angrep på tyske forsyningslinjer særlig i Romsdalen med Raumabanen.