«Tufte Parken» bygd på konseptet til instruktør Lasse Tufte, skal bidra med å engasjere alle uansett alder og kjønn til å bli flinkere med å utvikle egentrening.

Annonse
Gardane langs Storfjorden

Elever fra Spjelkavik ungdomsskole var i morgentimene i full gang med å teste ut nye øvelser, sammen med grunnlegger Lasse Tufte,og lærer Jørgine Vasstrand Haagensen.

Lasse Tufte har til nå bygget omlag 20 parker rundt om i hele landet fra nord til sør. Tufte er sikker på at parken vil bli mye brukt fremover, basert på erfaringer gjort med de andre parkene rundt om i Norge.

Jørgine forteller at hennes elever allerede har brukt parken en stund, og hun ser tydelig fremgang på elevene som nå tør å ta seg mer ut på apparatene enn i starten.

– Akkurat i dag tror jeg de er litt flau, nå som selveste grunnleggeren er tilstede, smiler hun. Også Borgund videregående skole tar i bruk apparatene i gym timene. Det er vel egentlig kun veldig dårlig vær som hindrer oss fra å bruke parken, sier Jørgine.

Calisthenics

Treningsmetodene kalles Calisthenics som kort og greit er en sport der du bruker egen kroppsvekt for å trene styrke og motoriske ferdigheter som balanse, smidighet og koordinasjon.

Alle apparatene har, i følge Lasse Tufte, en funksjon som sammen gjør at alle skal kunne utføre grunnleggende øvelser uansett alder, kjønn og fysiske forutsetninger.

Lasse forteller at etter å ha satt opp en slik park er målet å utdanne lokale ressurspersoner, slik som Jørgine.

– Erfaringsmessig ser vi etterhvert som parkene kommer på plass, så er det alltid to til tre personer som viser voldsom interesse. En slik person er som regel nok til at det blir skapt et miljø lokalt innen egentreningsøvelsene.

Målet er også på lillevatnet turområde, å skape et miljø for å engasjere alle som vil til å drive med egentrening for å komme i form.

Alle foto: Geir Bjørndal Srisoi

Annonse
Indre Bane ny februar 2022