– Verdensarven er mer enn Geiranger.

Annonse
Gardane langs Storfjorden

Gjennom en 40 minutters dokumentar får Hallgeir snakke om det han er aller mest opptatt av. Naturopplevelsene rundt Geiranger og Tafjorden. Han tar med gjestene på kronglete stølsveier og mellom stupbratte vestlandsfjell og viser dem de aller fineste perlene dette området kan by på.

– Jeg tok kontakt med NRK for å spørre om å få være med i et «Ut i naturen program» for å vise fram distriktet. Det hadde de ikke budsjett til, men ville gjerne lage et program med meg i serien «Folk», forteller Hallgeir.

Verdensarven er ikke bare Geiranger

Hver sommer kjører han turister gjennom verdensarvområdet i sine to limousiner. For 10 år siden ble området en del av UNESCO`s liste over verdens kultur- og naturarvsteder.

– Det er ikke bare Geirangerfjorden som er verdensarven, det gjelder også Sunnylvsfjorden og den innerste delen av Tafjorden, Fjøra og et par små bygder i Norddal. Jeg tror at det som kommer fram i programmet vil være sprengstoff i reiselivsnæringen. I dag blir det bare fokusert på cruiseturisme i Geiranger.

Han viser ofte fram andre deler av distriktet han kaller for skjulte skatter.

– En tur til Rellingsætra eller langs Eidsvatnet i Eidsdal slår alltid an, og viser gjerne fram andre deler av dette utrolig flotte naturområdet. Jeg er sikker på at mange sunnmøringer også har mye å oppdage i denne delen av nærområdet.

Guidet Gates

Han har drevet guiding i området i snart en mannsalder og truffet en rekke spennende personer.

– I 1995 kjørte jeg som guide i minibuss. En kveld fikk jeg beskjed om å ta på meg den fineste skjorta og den reneste buksa jeg hadde til neste dag. Bussen skulle også være gullende ren. Da jeg kom på kaia for å plukke opp reisefølget be jeg møtt av tre gorillaer som sjekket med speil etter bomber under bussen og stilte meg en rekke spørsmål for jeg ble klarert.

Etter hvert kom det et reisefølge på 7 personer ombord i bussen som ikke brydde seg så mye om det har fortalte. De snakket stort sett bare om datamaskiner på engelsk. Etterhvert spurte jeg om de jobbet med innen dataindustrien og fikk til svar;

– Det er vi som er dataindustrien. Da viste det seg at det var Microsoft-sjef Bill Gates som hadde med seg toppledelsen på tur, minnes Hallgeir. Vi fikk god kontakt, og jeg ble litt skuffet da han ikke tok kontakt da han besøkte Sunnmøre for et par år siden.

Har startet to reiseselskap

Hallgeir kjøpte sin første limousin i 2005 og driver nå eget selskap med to 7-meter lange limousiner, en svart og en hvit. Jobben starter når det første cruiseskipet legger til kai og slutter når det siste skipet legger fra kai.

– Det er ikke nok til å leve av hele året, derfor har jeg nå startet to reiselivsselskap, forteller han.

For fire å siden startet han lavkostselskapet Norwegian Fjord Travel som rettet seg mot det Russiske og Ukrainske markedet, det viste seg å være en uheldig vurdering.

– Hvem kunne forutse at det skulle bli en slik konflikt mellom de to landene, spør Hallgeir. Det bor 45 millioner mennesker bare i Ukraina og hadde vært en kjempemarked om ikke dette hadde skjedd.

Derfor etablerte han like godt et reiselivsselskap som siktet på turister i den andre enden av den økonomiske skalaen, High End Norway.

– Der tilbyr jeg alt fra privatjet til og fra Vigra, helikopterturer og limousiner med utdannet bodyguard-sjåfør. Jeg har mange avtaler på plass og satser på å ta i mot de første turistene neste sesong.

Programmet ser du på NRK 1, 19. mars kl 2015

Annonse
Indre Bane ny februar 2022