Hvordan ser Geiranger ut når det blir som en «dukkefilm»?

Annonse
Gardane langs Storfjorden

Det ville den nederlandske filmskaperen og reiselivsbloggeren Martijn Doolard finne ut av. Og resultatet er denne utrolige filmen – The Little Nordics – som så langt er sett av mange tusen begeistrede seere.

Fikk ideen på Sunnmøre

Ideen fikk Doolaard da han besøkte turistmagneten Geiranger på Sunnmøre sommeren 2013.

– Da jeg ankom Geiranger ble jeg helt oppslukt av alt livet nede på fjorden. Ferger som kjørte fram og tilbake, kayak-cruise som kom og dro og biler som sneglet seg opp og ned de bratte bakkene.

Jeg likte tanken på å portrettere Norge som denne søte miniatyrverdenen samtidig som landet er kjent for sitt store og ekstreme naturlandskap, sier filmskaperen til Dagbladet.

Lager dukkefilmeffekter

De mange tusen bildene som utgjør filmen ble tatt i løpet av somrene i 2013 og 2014. Da besøkte filmskaperen flere turiststeder i Norge og på Island. Etter at bildene ble satt sammen til en film får de fram dukkefilmuttrykket.

– Det skulle bare et par ting til for å få det til å se lite ut. Det første er åpenbart tempoet. Alt er rundt fire ganger så raskt som i virkeligheten. Jeg har også lagt på dybdeskarphet.

Hvis du fokuserer på et objekt, blir bakgrunnen nær kameraet uskarpt. Denne effekten gjør at det ser ut som små leker, sier han til avisa.

Annonse
Indre Bane ny februar 2022