Bord, benker og hodegavler av kvalitetstre er produktene som skapes hjemme hos Elise.

Annonse
1914 Banner 1070×240

Elise Vestre fra Vatne gjør det godt i en mannsdominert nisje. Foretaket «By Rust» henspeiler på de rustikke møblene og interiørartiklene som hun produserer hjemme i egen garasje. Beising foregår i familiens hus og tegnebrettet har hun også plassert i hjemmet.

Startet som hobbyforetak

Hun startet bedriften for fem år siden, da som et hobbyforetak i stadig voksende fremgang. Hobbyen er nå i ferd med å bli yrke for den driftige damen som sier hun vil være i en læreprosses samtidlig som hun bygger seg opp steg for steg uten å måtte ta opp store lån.

– Møblene jeg har er rustikke. Rustikke møbler er veldig morderne nå og har hatt mange gode år. Jeg vil hele tiden utvikle firmaet med hva som er moderne, så det kommer til å bli mange andre typer møbler fremover årene.

Det hele startet i utgangspunktet med at trebarnsmoren var på jakt etter et bord hun skulle ha selv, til sofagruppen sin hjemme.

– jeg fant ikke ett salongbord som tilfredstillte krava så da tok jeg saken i egene hender. Og det ble stor etterspørsel etter det.

Kvalitet og effektivitet

Elise takker også samboeren Kristoffer Fagerli for hjelp med utviklingen. Han kommer fra en snekkerfamilie og har gitt opplæring underveis. Og utviklingen har gått fremover, produksjonstiden for et bord foreksempel, har gått ned fra en uke til en dag.

– Det har vært mye fokus fra min side på hvordan jeg skulle få ned produksjonstiden for å være mest mulig effektiv samtidig som det skal være kvalitetsprodukter. Godt innøvd rutine er viktig. Det er foresten selve produksjonstiden på bordet som tar en dag, menst det er litt lengre tørketid av materealet og tørketid for overflatebehandling.

Erfaring har lært Elise at treverk bør få ligge til tørk i romtemperatur ca. ei uke etter at det er kappet og pusset.

– Kvalitet er en viktig faktor for meg. Alle ting jeg selger er gjenomtestet i eget hjem før det settes ut i produksjon.

Tidlig skaperglede

Vestre har hatt interiørinteressen siden barnsben av og akkurat det er hun ikke alene om som kvinne. Det å faktisk gå i gang med snekring og siden produksjon er muligens mindre vanlig.

– Det er noe med å skape noe fra grunnen av som gir en stor glede. Jeg har alltid hatt interesse for å produsere ting selv, så at det var det jeg endte opp med å gjøre er veldig kjekt.

Jeg står for alt i firmaet selv nå ,men jeg har noen proskjekter på gang med en ny serie hvor det er litt mindre for meg å gjøre i produkskjonen forteller Stine avslutningsvis.

Annonse
Indre Bane 1070×240