Neste uke kan de som besøker hovedbiblioteket i Ålesund få med seg en vevende attraksjon.

Annonse
1914 1070×150

Synnøve Standal Erdal kommer opprinnelig fra Hjørundfjorden, men har i en årrekke bodd i Karstengarden på Åse der hun har tilbydd vevkurs siden 1966.

Erdal ble utdannet innen veving ved statens kvinnelige industriskole og i 2006 mottok hun HM Kongens gull for sitt livslange engasjement innen tekstilarbeid.

– Har selv tatt initiativ til stuntet.

Den 91 år gamle veversken skal sitte og veve på dagtid på hovedbiblioteket i Ålesund i fire dager, med start tirsdag 20. mai skriver Sunnmørsposten.

– Det er Standal Erdal selv som har tatt initiativet til stuntet, forteller formidlingsbibliotekar Sidsel Haugen.

– Hun setter opp en bildevev ved vinduet, og vil sitte å veve og være tilgjengelig for alle som ønsker og snakke med henne.

– Dette er et arrangement som hun egentlig ønsket og gjennomføre i fjor, som en hyllest til Henrik August Grosch som i 1913 ga ut bøker om gammel norsk vevkunst.

– Standal Erdal har vevd flere tepper med mønster fra disse bøkene. Noen av teppene skal vises frem i bilioteket, sier Haugen.

Startet Den Norske Husflidforeningen.

Henrik August Grosch (1848-1929) er kjent som den første leder for kunstindustrimuseet i Oslo, og var ekspert på blant annet vevkunst.

Grosch stiftet Den Norske Husflidforening i 1891 og fikk St. Olavs Orden for arbeidet i 1897. Fra 1910 til 1915 var han formann i Norges Husflidråd. Han ga ut flere bøker om veving og tepper.

Annonse
Indre Bane 1070×240