Her nakenbades det på Sunnmøre

0
Noen steder kan du feriere og sole deg uten klær – alene eller sammen med andre. Se kartet nederst i saken får å se hvor du nakenbade på Sunnmøre

Her kan du feriere og sole deg uten klær – alene eller sammen med andre. Om temperaturen innbyr til det.

Annonse

I Norge finnes det noen offisielle naturiststrender, men også andre badeplasser der det er vanlig at folk bader nakne. Tilsammen er det snakk om nærmere 20 slike fristrender i Norge, ifølge Skandinavisk naturistportal.

De to største fristrendene finner du på Huk i Oslo og på Kalvøya i Bærum. Se kartet nederst i saken får å se hvor du nakenbade i Ålesundsområdet.

Lar fillene falle

Du kan også bade naken på de tre naturistsentrene i Norge: Skovly, Sjøhaug og Isefjær. På sentrene kan du i tillegg campe og leie rom eller hytte.

Men blir du mer enn to dager, må du være medlem i en naturistforening.

Mye natur og lite folk legger til rette for nakenbading også utenfor de kjente fristrendene. Norge har en ganske liberal lov når det kommer til nakenhet.

Du kan i prinsippet bade naken nesten hvor som helst, så lenge du holder deg innenfor anstendighetens grenser.

Det er imidlertid vanskelig å si akkurat hvor disse grensene går.

– Nakenbading er lov så lenge man ikke provoserer eller sjenerer andre. I utmark og utenom alle kjente badeplasser er det gjerne slik at den som kommer først, bestemmer, med eller uten badetøy. Det er en fordel å ha litt lokalkunnskap, forteller Leendert Combee. leder i Asker og Bærum naturistforening.

Naturlig kropp

Man kan godt like et nakenbad uten å kalle seg naturist. Naturistbegrepet knyttes til sosial nakenhet, men også til respekten for medmennesker, naturen og en selv.

I Mellom-Europa ble det på begynnelsen av 1900-tallet dannet naturistforeninger som møttes på lukkede områder, ifølge Skandinavisk naturistportal.

– I Skandinavia er det god plass og mange fjellvann, og naturisme har ikke blitt veldig stort. Men skandinaver ble lenge ansett som frilynte. Nå er det annerledes, hevder Lars Egeland.

Egeland er naturist, SV-er og læringssenterdirektør ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Han har holdt foredrag om naturisme og kroppsfiksering, og mener det har skjedd mye med vårt forhold til nakenhet siden midten av 1900-tallet.

– Det er stadig færre arenaer hvor man ser hvordan vanlige kropper ser ut. Unge er redde for å kle av seg i garderoben, og mange har et dårlig forhold til egen kropp. Og aldri før har ungdom sett så mye porno som nå. Også i familien er den naturlige nakenheten under press, sier Egeland.

Han mener kommersialiseringen må ta sin del av skylden, og spesielt reklamebransjens «perfekte», men manipulerte, kropper.

Ikke kikking

Folks selvbilde kan bedres hvis det legges til rette for mer naturlig nakenhet, slik som fristrender, tror Egeland. Og her får han støtte av Combee i ABNF.

– Den som drar til en naturiststrand, vil oppleve at selv om vi er nokså ulike, er vi også veldig like og gjennomsnittlige når vi kaster klærne. Kropper blir mer naturlige og vakrere når man ikke gjemmer bort noe i en bikini eller en badebukse, sier Combee.

Og hvis du tror at naturister gransker hverandre på stranden, må du tro om igjen, ifølge den badeglade nederlenderen.

– Det er ikke slik at folk stirrer – alle har sett alt. Kikkere er dessuten ikke ønsket på strendene, og her er det mye sosial kontroll, sier han.

Fremdeles skeptisk til et nakenbad?

– Jeg har hørt flere som har sagt «aldri i mitt liv», men som synes det er morsomt når de først prøver. Andre synes ikke noe om det, og det må man også respektere, avslutter Combee.

Kjente fristrender (offisielle og uoffisielle):

Glomstadbukta – Gjøvik

Hjertøya–Molde

Hoøya – Steinkjer

Huk–Oslo

Kalvøya–Sandvika

Kollevågen – Bergen

Kviljoodden – Lista

Langøyene–Oslo

Mauren – Skodje( På skodjesida av Taftasundet mellom Skodje og Ellingsøya)

Orrestranden – Jæren

Roppestad–Larvik

Skåtangen – Tønsberg

Stykkjevika – Fyresdal

Svartkulp – Oslo

Søm – Kristiansand

Søttaren – Mosjøen

Ursetvika – Bodø

I tillegg finnes det tre naturistsenter:

Isefjær–Lillesand

Sjøhaug–Moss

Skovly–Halden

Rambergøya – Oslo

(Kilde: Skandinavisk naturistportal)

Annonse
DEL