Visste du at stillongs opprinnelig er et Ă…lesundsprodukt?

Annonse
Leserinnlegg/ytringer

Fellesnavnet for lange underbukser, eller strømpebukser til vinterbruk er stillongs. Men visst du at det var det var Knut Stoknes Trikotasjefabrikk i Ålesund som oppfant varemerket stillongs?

Fabrikken introduserte undertøysserien «Stil» pĂĄ 50-tallet, og den lange underbuksen fikk navnet «Stil-longs». Varemerket ble etter hvert degenerert, det vil si at produktet dominerte markedet sĂĄ fullstendig at de fleste ikke oppfattet det som et varemerke men som en generell betegnelse pĂĄ et slikt plagg.

Stillongs ble introdusert på markedet på 1950-tallet, i første omgang mot damer og jenter, mot slutten av 1950-tallet også mot menn og gutter. Knut Stoknes Trikotasjefabrikk i Ålesund, ble senere overtatt av Devold of Norway AS.

Isopor

Et annet ålesundsfirma, Brødr. Sunde AS, har gitt et mer folkelig navn til ekspandert polystyren, nemlig isopor. Navnet Isopor er i Norge et varemerke eid av Brødr.Sunde, men har blitt et fellsnavn for alle typer EPS.(ekspandert polystyren)

I følge Teknisk ukeblad bruker vi rundt 4 800 tonn EPS årlig, her til lands. Mesteparten av dette er til byggisolasjon og teknisk emballasje for hvite- og brunevarer, samt VVS. Ca. 1 700 tonn av det årlige forbruket går til fiskekasser.

Det kanskje naturlig at en slikt produkt blir produsert pĂĄ Sunnmmøre, da 98% av plastskummet er av luft…

Stressless

Stressless er et annet navn som ofte blir brukt som et fellesnavn for lenestoler der sete og rygg kan reguleres. Men Stressless er et godt beskyttet navn fra møbelprodusenten Ekornes.

– «Stressless» er den eiendelen som er mest verdt i hele Ekornesfabrikken, mer enn alle bygninger og de 70 robotene vĂĄre, har tidligere Ekornesledere uttalt.

Ifølge Ekornes er varemerket Stressless et av de mest kjente møbelnavnene i hele Europa. Interne undersøkelser viser at 80 millioner mennesker vet hva en Stressless er. I Norge kjenner over 90 prosent av innbyggerne til varemerket.

– Ekornes eier rettighetene til ordet Stressless med stor S, men ikke til «stressless» med liten s, sier sprĂĄkforsker Sylfest Lomheim. Han mener ordet allerede har spredd seg og at folk bruker det som en del av dagligtalen. – Ordet «stressless» kan brukes fritt frem. Det kan jeg si selv om jeg ikke er jurist, men sprĂĄkforsker. Alles eie, ingens eie, sier Lomheim.

Varemerket Stressless ble søkt patent på i 1970 og i 1971 ble det første stresslessproduktet lansert. Stressless er Ekornes sitt største produktområde og stod i 2006 for en omsetning på 1 997,3 millioner kroner. Det utgjorde 79,7% av konsernets omsetning.

Annonse
Indre Bane ny februar 2022