Tidligere denne måneden åpnet 2nd Chance, en ny brukthandel i Ålesund. Bak butikken står Erlend Maurstad og hans driftige familie. De er på jakt etter brukte møbler og interiørvarer som fortjener nye hjem.

Annonse
Gardane langs Storfjorden

Flere kjøper og selger brukt for å spare penger
En stor nordisk undersøkelse viste nylig at én av tre nordmenn er mer interessert i å handle brukt på grunn av de økte prisene på strøm, mat og drivstoff. Norge er i dag kun 2,4 prosent sirkulært. Det betyr at mesteparten av det vi kjøper, går på dynga.

– Vi sørger for at tingene du har, men ikke lenger trenger, får en «second chance», en ny sjanse, til å bli brukt videre, smiler Erlend med tydelig entusiasme.

Nordmenn er nesten ustoppelige
Vi ligger på et høyt nivå når det gjelder å fornye inventar i hjem og kontorlokaler. Vårt netto-import av møbler har økt fire og en halv ganger i perioden 1989 til 2017. De seneste årene har tallene stabilisert seg noe, kanskje er det nettopp fordi retro-trenden har tatt landet med storm. Særlig unge i etableringsfasen handler på Finn.no eller brukthandel i stedet for å kjøpe nytt i butikk. Hos Erlend kan man finne mange fine, unike skatter som en ikke finner noe annet sted.

Gjennomsnittskjøp på 5,5 tonn møbler
Vi nordmenn er relativt bevisste når det kommer til å pante og resirkulere. Men det er ikke alle som tenker på at også møbler og pyntegjenstander kan redesignes, repareres og få nye hjem. Det kan være en enkel løsning å tenke at små eller store interiørvarer bare kan kastes i restavfallet eller på dynga. En tallerken her og en sofa der blir fort til store mengder, både i antall kilo og antall kroner. I løpet av et gjennomsnittlig langt liv vil vi gjennomsnittlig ha et livsforbruk på over 5 520 kilo møbler.

Sirkulær økonomi engasjerer
Ansvaret ligger både hos produsentene og konsumentene. En ting som er sikkert er at for mannen i gata er det enklest å begynne med en selv. Flere unge voksne i dag er spesielt interesserte i teakmøbler, gjerne fra 50-, 60- og 70-tallet. Erlend selv er spesielt fascinert av 70-tallsmøbler og norsk møbelproduksjon.

– Men vi tar inn alt som er i god stand, alle kan levere inn interiør og møbler her hos oss i 2nd Chance i Nedre Strandgate 41. Vi holder de åpent 16-20 hverdager og 10-16 lørdager, og på Facebook og Instagramsidene våre kan du følge med på hva vi har inne til enhver tid!

 

Annonse
Indre Bane ny februar 2022