I 1853 startet gründer Ole Andreas Devold egen tekstilfabrikk i Ålesund. Med det siste innen mekanisk utstyr kom han raskt i gang med produksjon av luer, votter, undertøy og arbeidsklær.

Annonse
Gardane langs Storfjorden

I 1868 flyttet han produksjonen til Langevåg. Her bygde han Devoldfabrikken, men ikke bare det, her kom også et av Norges første kraftverk. Slik fikk Devoldfabrikken det første elektriske lyset på Sunnmøre!

Selvforsynt og kortreist strøm

Devoldfabrikkens kraftstasjon var et av Norges første kraftverk. I 1887 ble kraftstasjonen flyttet fra hovedbygningen til bygningen der den er i dag.Slik ivaretar vi også den historiske kraftstasjonen, som også står for 15% av energien til Devoldfabrikken.

Enhver fabrikk er avhengige av en nevenyttig «alt-mulig-mann» som koordinerer alle brikkene på plass. Det er viktig å ta gode valg når det gjelder miljø og økonomi.

– Alle lysene her har LED-pærer, hvis ikke hadde det ikke gått bra økonomisk, sier vaktmesteren Kristoffer Solvevåg

Juleglede for store og små

Den 48 meter høye pipa kjennetegner fabrikken og dekoreres i år for åttende gang. Klokketårnet vil glitre av julelys og fabrikken skal spre juleglede til alle. Ekstra stas var det på torsdag den 17. desember, da inviterte de store og små til konsert, fakkeltog og julegodt. Det hviler noe magisk ved Devoldfabrikken i juletider.

Full fart på fabrikken

Det kreves mange hender i sving for å tenne tusen julelys. Kreative ildsjeler jobber fremdeles hardt for å skape nye tradisjoner på fabrikken.

– Vi var så heldige at vi har fått hjelp av et håndballag i år, som har hjulpet oss med å sette opp alle de små juletrærne, sier markedsansvarlig Kristine Støvertsen.
Hun forteller videre at de har nye planer til årets adventskalender
– I år har vi kjøpt inn fire adventslys, som skal tennes hver søndag i advent.

Hyggelige opplevelser for både barn og voksne

– Vi skal arrangere mange juleaktiviteter her i desember. Det blir juleverksted for barn, julekortfotografering, julekranskurs og vi har pepperkakebyen der vi inviterer alle til å delta. Du kan komme og levere pepperkakehuset ditt, så trekker vi en vinner som får en fin premie, smiler Kristine.

Pepperkakebyen åpner den 3. desember, og alle er invitert til å levere inn bidraget sitt hos Kantina Kafé.

Annonse
Indre Bane ny februar 2022