Mørenot engasjerer seg i et av de største miljøutfordringene i vår tid, og har utviklet en not som strekker seg over 2,5 km – med et mål for øye: Å rense verdens hav for plast. Dette realiseres i samarbeid med oppdragsgiver og samarbeidspartner i prosjektet, den Nederlandske frivillige organisasjonen, «The Ocean Cleanup».

Annonse
Jobbpartner toppbanner

Samarbeid med miljøorganisasjon
Dette realiseres i samarbeid med oppdragsgiver og samarbeidspartner i prosjektet, den nederlandske ideelle organisasjonen The Ocean Cleanup. Sammen utviklet de en prototype i 2021, en løsning som ble meget vellykket og har samlet opp store mengder med plast i Stillehavet. De har nå utviklet en ny og forbedret versjon og Mørenot er igjen valgt som leverandør til dette viktige prosjektet  som har fått navnet «System 03».  Utviklingen av systemet har også fått tilskudd fra Handelens Miljøfond, et miljøfond som støtter prosjekter med fokus på å redusere plastforurensning, økt resirkulering av plast, og å redusere bruken av plastposer.

– Med over 100 års erfaring fra fiskeri og havbruk, så er det gledelig at vi nå kan ta i bruk vår teknologi og kompetanse til å utvikle «System 03», som er hele tre ganger så stor som den forrige. Dette er et prosjekt vi er svært engasjert i og stolt over å få være med på, forteller Ole Kristian Flaaen, CEO i Mørenot Fishery.

Illustrasjon av System 002 sammenlignet med System 03. System 03 er 3 ganger større enn System 002. (FOTO: The Ocean Cleanup)

Skånsomt og effektivt
Noten er spesielt designet og skreddersydd til dette formålet. Den er fire meter dyp og åpen i bunnen, noe som sikrer at fisk og annet liv i havet ikke blir dratt med ved tråling etter plast. To offshorefartøy drar nota mellom seg med en fart på 1,5 knop. Den 2,5 km lange nota vil fjerne plast på størrelse med en fotballbane – hvert 15. sekund. Det utgjør et potensial på rett i underkant av 6000 fotballbaner i døgnet.

Dette er et prosjekt vi er svært engasjert i og stolt over å få være med på, forteller Ole Kristian Flaaen, CEO i Mørenot Fishery (FOTO: Magnus Antonsen / SunnmøreLIVE)

Startskuddet
Vi er i gang med å produsere nota som er kalt «System 003». Denne skal settes i drift i Stillehavet ved Great Pacific Garbage Patch i disse dager. Følg med på utviklingen og les mer om prosjektet her: https://theoceancleanup.com/

Startet pengeinnsamling
I forbindelse med «World cleanup day» som arrangeres over hele verden førstkommende lørdag 17. september, har Mørenot tatt initiativet til en pengeinnsamling via spleis.no hvor målet er å kunne samle inn 2 millioner kroner til prosjektet.

— Mørenot vil gjerne invitere og utfordre resten av havnæringen til å delta på denne innsamlingen. Vi har startet det hele og har som mål å kunne samle inn 2 millioner kroner til «The Ocean Cleanup» innen året er omme. Vi i Mørenot har allerede betalt inn 100 000 kroner og håper nå at næringen og andre vil også støtte spleisen, sier Marthe Amundsen Brodahl i Mørenot.

Mørenot har startet en spleis-innsamling til prosjektet og betalt inn 100 000 kroner og håper nå at næringen og andre vil også støtte spleisen, sier Marthe Amundsen Brodahl i Mørenot (FOTO: Magnus Antonsen / SunnmøreLIVE)
Annonse
Indre Bane ny februar 2022