MS-syke Stine (28) fikk livet i gave

0

 

Annonse

Stine Vik Rokseth er idag 28 år gammel, og har lidd av sykdommen MS i snart sju år. Takket være større og mindre pengegaver fra ukjente, kan hun nå ta en behandling i Moskva som gjør at hun kan bli kvitt sykdommen for godt.

Stine er ei kjekk jente fra Sykkylven som vi møter på en kafé. Stine har alltid vært aktiv, og mener trening er medisin for kroppen. Da hun fikk diagnosen for snart sju år siden ble formen verre og energien lav.

— Det er vanskelig i hverdagen, når jeg er sliten etter jobb og ikke har energi til å lufte hunden min engang. Det gir meg utrolig dårlig samvittighet.

Hun har den siste tiden gjennomgått MS behandlingen «Lemtrada» på Molde sjukehus. Denne typen behandling skal hjelpe mot utviklingen av MS, men ikke alle responderer på det. Etter å ha brukt mange år på å kjempe mot sykdommen, har hun nå bestemt seg for å reise til Moskva, hvor forskning og behandlingen av MS har foregått i 30 år.

Da hun søkte om å få behandlingen trodde hun aldri at hun ville få den.

— Jeg gråt når jeg leste mailen om at jeg fikk komme i juni å bli behandlet. Jeg ringte alle i familien, og la det ut på Snapchat. Jeg kan fortsatt ikke tro det.

Hun visste at hun måtte gripe muligheten, og sa ja til første mulige behandlingsdato.

– Det virker som riktig tidspunkt å gjøre det på. Formen har i det siste vært overraskende god, og jeg vil gjøre dette mens kroppen min fortsatt tåler det. Pasienter med lik MS som jeg har en suksessrate på rundt 90-95%.

Men en slik behandling kommer ikke gratis. Prisen på selve behandlingen ligger på 500.000 kroner, og dette må Stine betale ut av egen lomme.

— Det er veldig dyrt, det innebærer også cellegift som er utrolig hardt for kroppen å gå gjennom. Jeg kommer til å miste alt håret, og blir mest sannsynlig infertil. Derfor vil jeg fryse eggene mine på forhånd, slik at drømmen om å en dag bli mor fortsatt kan oppfylles. Men alt er verdt det så lenge jeg får livet mitt tilbake, og kan planlegge fremtiden min igjen.

Stine startet en innsamlingsaksjon og har på kort tid mottatt nærmere 90.000 kroner fra kjente og ukjente. Hun sier at gavmildheten til folk rører henne utrolig mye.

— Det har betydd så mye det folk har donert. Jeg blir virkelig rørt av at folk bryr seg så mye, og er villig til å hjelpe andre.

Behandlingen som Stine vil motta i juni kommer til å endre hele hennes levemåte, og hun kommer til å dokumentere hele prosessen på sin Instagram.

— Jeg synes det er viktig å være åpen om slike ting. Det skal ikke være hysj-hysj rundt en sykdom som rammer flere tusen nordmenn. Jeg håper at det jeg deler vil få andre til å ikke føle seg så alene i kampen.

Når det angår framtiden ser hun lyst på det som er i vente.

— Jeg føler jeg får livet mitt tilbake. Muligheten til å planlegge framover har jeg ikke hatt på lenge. Jeg kan nå vurdere å få barn, reise, alt ligger foran meg. Jeg gleder meg utrolig mye.

Hvis du ønsker å donere til Stine sin innsamling kan du gjøre dette her:  https://www.spleis.no/project/94589

Annonse
DEL